Skoči na glavno vsebino

Projekt zajček Maksi

BEREMO Z ZAJČKOM MAKSIJEM

V sodelovanju s Knjižnico Makse Samsa smo oktobra začeli projekt predšolske bralne značke s katerim smo želeli spodbuditi branje v družini in otroke navajati na obisk knjižnice, izposojo ter spoštljiv odnos do knjig.

Otroci so se brezplačno vpisali v knjižnico, v vrtcu pa prejeli letak s priporočenim seznamom knjig. Knjige iz seznama so za izposojo v knjižnici pripravljene v posebnem kotičku.

Otroci s starši obiščejo knjižnico, si izberejo in izposodijo knjigo ter jo doma preberejo. Ko se otrok čuti pripravljenega, prinese knjigo v vrtec in jo na svoj način predstavi vzgojiteljici. Da je pripovedovanje otrokom lažje jim pri tem pomaga plišasta igrača zajček Maksi. Dobili smo ga s strani knjižnice in ima v našem vrtcu prav poseben kotiček, kjer čaka na otroke.

Projekt smo začeli oktobra in ga bomo zaključili konec maja. Vsi otroci, ki so sodelovali pri bralni znački ter predstavili dve oziroma tri knjige, glede na starost, bodo ob zaključki prejeli priznanje za osvojeno predšolsko bralno značko.

Otroci z veseljem prinesejo knjigo v vrtec, vzamejo zajčka Maksija in pripovedujejo kaj so doma prebrali. Začetna negotovost pri samostojnem pripovedovanju se je s številom prebranih knjig zmanjšala, otroci postajajo bolj samozavestni pri predstavitvi slikanic ter z veseljem prinašajo knjige tudi takrat, ko bi lahko bralno značko že zaključili.

Vzgojiteljice smo vesele otrokovega napredka in odnosa do branja.

Zahvalile bi se staršem za pomoč in sodelovanje pri bralnem projektu, ker brez njihove pomoči ga ne bi mogle izpeljati.

Zahvala tudi Knjižnici Makse Samsa in knjižničarkam, ki so pripravile projekt, lutke zajčka Maksija in nas spodbujajo k razvoju bralne kulture.

                                                                                                         Strokovne sodelavke Vrtca Antonina

Morda vam bo všeč tudi...

Dostopnost