Skoči na glavno vsebino

Antonina

Naš vOLYMPUS DIGITAL CAMERArtec nosi ime po blaženi notredamski sestri Antonini Kratochwil. Sestra Antonina se je rodila 21. 8. 1881 poljskim staršem v Witkowicah na Češkem. Osnovno šolo je obiskovala pri Šolskih sestrah de Notre Dame. Z odliko je leta 1906 končala šolo za poučevanje poljskega in nemškega jezika. Svoje poslanstvo je začela v samostanski šoli v Karwini v razredu s 114 otroki. Bogu se je posvetila  redovnimi zaobljubami leta 1910. Kot učiteljica in vzgojiteljica si je pridobila veliko spoštovanje in naklonjenost otrok in staršev. Šolske oblasti so zelo cenile njeno strokovnost in pedagoške sposobnosti. Sestra Antonina se je vsa predala službi vzgoje otrok in mladih. V njihovi družbi je bila vedno razpoložena in vesela. Z njimi je takoj našla skupni jezik. Njena pričakovanja so bila sicer visoka, a nikoli ni bila neizprosna v svoji zahtevnosti. Kar je zahtevala, je zahtevala z ljubeznijo. V drugih je spodbujala željo in pripravljenost pomagati ter jih pri tem podpirala. V sebi je nosila resnično karizmo vzgojiteljice. Imela je tudi posebno ljubezen do ubogih. Velikodušno je pomagala, kjer je mogla. S pomočjo učenk, sester in prijateljev je zbirala in delila, kar so potrebovali. Uspešno je sodelovala tudi z ljudmi različnih mnenj, verskega prepričanja, narodnosti in starosti. Ko se je leta 1939 začela druga svetovna vojna, so bili polski kristjani, kjer je delovala sestra Antonina, zelo praganjani. Strašni vojni dogodki so bili zanjo priložnost, da je krepost ljubezni do Boga in ljudi izkazovala v herojski meri. Po zasedbi boljševikov sestre niso smele več delovati in so bile pregnane. 10. julija 1942 je bila sestra Antonina še s sedmimi sestrami odpeljana v zapor. Tu se je začel pravi križev pot. Ker so bile redovnice, so jih še posebej hudo zaničevali. Tudi v teh skrajno težkih razmerah je bila sestra Antonina svojih sojetnikom duhovna opora. Bogatila jih je s svojo notranjo močjo, ki jo je črpala iz vere, zaupanja in molitve. Tudi tu je bila vedno pripravljena pomagati. Zaradi majhne usluge, ki jo je naredila nekemu judovskemu dekletu, so jo surovo odvlekli iz celice in jo strašno pretepli. Povzročeno trpljenje je prenašala junaško, brez besede, in spodbudila je še druge, da so molili za sovražnike Cerkve. Hudo bolno in vso v ranah so jo izpustili iz zapora, vendar ji ni bilo več pomoči. 2. oktobra 1942 je zaspala v Gospodu z besedami: Oče naš v nebesih.

Sestro Antonino je papež Janez Pavel II. skupaj z drugimi 108. poljskimi mučenci 13. 9. 1999 v Varšavi razglasil za blaženo.

Božji darovi so bili sprejeti in v s. Antonini so vzcveteli in čudovito dozoreli; Gospod je ustvaril nova semena za prihodnost.

Blažena sestra Antonina – prosi za nas!

Dostopnost